Matlagning för nybörjare: Lax i skagenpanna

Ni som hade problem med korfstrofanoffen förra gången, misströsta inte. I dag blir det nämligen ännu enklare. Vi ska göra lax i skagenpanna. Går absolut inte att misslyckas.

Steg ett:
Inhandla följande hos din lokala handlare:
Ett paket laxfilé
Ett paket råris
En burk  skagenpanna från Arlaköket



Steg två:
Koka upp riset. Som vanligt gäller det att koka på svag värme under lock. Tänk också att göra ordentligt med ris så att det räcker till matlådor.

Samtidigt som du gör detta kan du värma matfettet i stekpanna. Jag föredrar olivolja med det går lika bra med margarin eller smör. Viktigt att tänka på här är att värma på för full styrka. Oljan måste vara riktigt varm innan vi kan gå vidare till nästa steg.



Steg tre:
Nu står riset och puttrar på ena plattan och oljan är varm i stekpannan. Då är det läge att lägga i laxfillén. När  vi gör det måste vi sänka värmen på plattan för att inte bränna fast laxen. Sänk från högsta till medelhög värme.



Steg fyra:
Viktigt! Se till att laxen blir genomstekt. Vänd på den, dela den och kontrollera noga. Den ska få en gyllenbrun färg på utsidan och genomstekt och fin innuti. Slarva inte med detta.



Steg fem:
Dela laxen i mindre bitar. Krydda efter behag. Salt och peppar duger bra om du inte vill krångla till det. Notera dock att du kan köpa färdigkryddad laxfilé som underlättar din egen kryddning. Jag köpte t ex. min laxfilé med citronpeppar men det är så klart helt individuellt vad man föredrar.



Steg sex:
Tillsätt skagenpannan och matlagningsgrädden. Då får dessa i samma burk. Matlagningsgrädden i själva burken och smaksättningen i locket. Bara att blanda i och röra om noga.



Steg sju:
Servera tillsammans med riset och tillsätt valfria grönsaker. Själv körde jag gurka och kruksallad. Klart! Räckte till en måltid här och nu samt tre matlådor.




Vet också att många läsare har efterlyst en guide till hur man lagar salladen med apelsin, avocado och halloumiost. Det kommer innom kort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0