Topplistan: Talangerna som försvann

Ibland räcker det inte med talang. Tyvärr är det väldigt många begränsade fotbollsspelare som når allsvenskan på vilja och rätt inställning medan de riktiga lirarna spelar i lägre divisioner eller inte alls.

Under gårdagskvällen snackade jag lite med Citylegendaren Hugo Limachi om gamla talanger som dominerade när vi mötte dem i junioråldern men som sedan kom bort. Spann vidare på temat och sammanställde en lista.


1. Eber Pacha, född 1982, då AIK, nu division sex någonstans i Stockholm

Såg honom i ett par inomhuscuper och det var helt otroligt hur bra den här killen var. Storstjärna i P82 landslaget men tappade sugen. Nu spelar han med sina två bröder i division sex.


2. Tonton Zola Moukoko, född 1983, då Djurgården, nu Syrianska Norrköping, div tre

Världens bästa CM-spelare var duktigt hypad även i verkligheten. 1998 spelade vi final i inomus-SM mot Djurgården (jag satt på bänken) och torskade med 3-1 och den här liraren dominerade. Drog till Derby i England och har sedan varit runt i ett par klubbar i Sverige, bland annat Carlstad United och Sleipner.


3. Ndiwa Lord, född 1984, då Djurgården, nu amatörserie i England

Spelade i 83-landslaget trots att han var ett år yngre. Var också med i det Djurgårdenlag vi mötte i SM. Proffsspel i Bolton men slog aldrig igenom.


4. Pegguy Zunday, född 1983, då Djurgården, nu Sleipner (tror jag)

Stor och stark. Såg ut som Desailly både till kroppsbyggnad och utseende. Var på gränsen till a-laget i Djurgården hamnade i Sleipner. Tipsade också klubben om att värva gamla lagkompisen Tonton.


5. Johan Krekola, född 1982,  då IFK Eskilstuna, nu sporadiskt spel i Skogstorp

Har man vunnit tekniktävling över både Bojan Djordic och Kim Källström platsar man så klart på en sån här lista. Också en världssjärna på de tidiga årgångarna av CM. Har spel i West Ham på sitt CV. 


Bubblare:

Jon Lundblad, född 1982, då Sturehov, nu slutat

Nådde visserligen både allsvenskan och proffsspel i Frankrike. Men skadorna blev till slut för mycket och nu har han tvingats lägga av. Bra som satan i tonåren.

John Pelu, född 1982, då Helsingborg, nu Öster kanske?

Under en cup i Danmark såg vi ut att gå vidare från gruppen. Det krävdes att Helsingborg skulle vinna sin sista match med fyra mål för att vi skulle åka ut. Då hämtar de hem John Pelu som annars skulle ha tränat med a-laget (vi var typ 15 år). Han gör fyra mål och de går vidare. Oklart vart han spelar i dag.

Erik Österlund, född 1983,  då ÖSK, nu tränare i ÖSK

Skadorna satte tidigt stopp även här. Övertygad om att han hade spelat i allsvenskan annars. Hoppas och tror att han går långt som tränare i stället. 

 

För ett par år sedan hade Nordin Geric toppat den här listan. Han var minst lika bra som Eber och Tonton och det snackades mycket om honom även i resten av Sverige. Som tur är slog han igenom till slut även om det dröjde 5-6 år för länge.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0